M. Biceps Brachii

Happy Muscle Monday! Vandaag een wat kortere Muscle Monday. Ik beschrijf zoals beloofd de M. Biceps brachii. De spier die samenwerkt met de Triceps, die ik vorige week heb beschreven.

In de Muscle Mondays van de Trapezius en de Rhomboideus vertelde ik al dat paarden geen sleutelbeen of andere benige verbinding hebben om de schouder te stabliseren. Dat doen paarden met spieren en banden. De Biceps is ook weer een spier die op de schouder werkt. Hij brengt namelijk het voorbeen naar voren door het schoudergewricht te strekken en de elleboog te buigen. De Biceps ondersteunt het schoudergewricht en het gewricht van de carpus (de voorknie).

Zoals gezegd is de Biceps samenmet de Triceps een spierenpaar. Als de Biceps samentrekt, moet de Triceps ontspannen en kan het voorbeen naar voren. Andersom is net zo belangrijk; als de Triceps samentrekt, moet de Biceps ontspannen, zodat het voorbeen naar achteren kan. Houdt de Biceps zich strak, zal het paard een verkorte pas naar achteren laten zien. Als de ene spier veel meer ontwikkeld is dan de andere dan krijg je een disbalans in het gewricht en verandert ook de paslengte.Vanaf volgende week zal ik weer verder gaan met de bovenlijn spieren. Ik merk dat er veel vragen zijn over de rugspieren. Daarna kom ik uiteraard weer terug op de onderlijn, want het is juist heel belangrijk dat boven-en onderlijn in balans zijn!